Tuesday, April 19, 2011

A quick solution to the "virtual router could not be started" problem

I tried many ways to solve this problems, non of them works. Until I found this solution.
Two steps required. Before moving on, please make sure your system is Windows 7.

Step 1:
Download and install the newest driver for your wifi from here (32 bit, 64 bit) (Very important).


Step 2:
Click start, enter "cmd", press "ctrl + shift + enter". This allows you to open DOS under admin.
Copy paste following two commands into cmd, one by one.

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=Test key=password
netsh wlan start hostednetwork

Step 3:
Now launch your virtual router, it should work well.

Acknowledgement
http://www.istartedsomething.com/20091106/latest-intel-drivers-windows-7-virtual-wifi-support/
http://virtualrouter.codeplex.com/discussions/249696

35 comments:

  1. Its working :) Thanks, but can I change my SSID name and password??

    ReplyDelete
  2. Hi Sri,

    Below is a way to change the password.
    1/ Click "Start", type in "Network and sharing center", and go into it
    2/ On the left panel you'll see "Manage wireless network"
    3/ In the list find your own network, right click it and choose "property"
    4/ In the security tab, you can then change the password

    For the SSID name, I guess you'd have to create a new network, since so far I haven't seen any way to modify a network's name. Anyway it won't take you too long to do it.

    ReplyDelete
  3. thank you thank you thank you!!!!

    this has been driving crazy for weeks. I think it was connectify that messed everything up (virtual router was working perfectly before I tested it)

    reinstall after reinstall of windows didn't work....

    but this did :)

    ReplyDelete
  4. btw you can change the ssid and password by substituting with the "Test" and "password" words from the hosted network command from above.

    eg

    netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=cannon key=newpassword

    ReplyDelete
  5. Hi Donnay,

    I'm glad it helped and thanks for your advices.

    Lucas

    ReplyDelete
  6. It made the virtual router start but there's still no internet connection :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry I can't contribute any help~ Haven't used it for a long time.

      Delete
    2. Hi, Just open network and sharing center and take the properties of current network having a working internet connection, in sharing tab, enable sharing of internet (1st option in Win7 and Win8)

      Delete
  7. i love this relaxsing song i feel happy really

    thanx 4 this solution

    ReplyDelete
  8. i ried alot of programs...samr masseg as pic
    but before that it work perfect i donot know what happend..any advice
    i donot use adsl or cable.i am connect from wifi

    (whaen internet connection sharing is enabeld,your lan adapter will beset to use ip address 192.168.137.x . etc)
    i can connect my lg optimus 3d but no internet
    my pc win7 x64 8ram amd x4
    plz advise

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm not quite sure about your situation. But I guess the problem may be caused by you used wifi?

      Delete
  9. Replies
    1. Sorry I'm not an expert in this, that's as far as I can reach :D

      Delete
  10. See details,some older wifi_card not support driver

    ReplyDelete
  11. The Virtual Router manager is working again but the Wireless connection does not have any Internet connection. When I go to "Networker and Sharing Center" go to properties of "Wireless Network Connection 2" (which actually is our Test Work Network) it shows there is "No network access for IPv4 and IPv6. I also have tried doing the Internet Connection sharing but can't find "Wireless Network Connection 2" in there. Could someone please help me? This is driving me crazy now.

    ReplyDelete
  12. the host network could not be started? I got this in cmd, whats the problem?

    ReplyDelete
  13. Hey the link in Step 1 is no good because the Intel page is not there anymore. I'm not sure what to look for. Please help.

    ReplyDelete
  14. Hi all,
    When I type this command "netsh wlan start hostednetwork" it responds me with this:
    "the hosted network couldn't be started.
    the group or resource is not in the correct state to perform the requested operation"
    What should I do? Please help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same problem..did u manage to fix t??

      Delete
    2. That is not a problem. Goto network settings and goto adapter settings and you will find a wireless connection 2 disabled. Enable it. Goto local area connection>sharing tab and edit sharing through wireless connection. Now start the virtual router connection. It will surely work.

      Delete
    3. You would have to go to your “device manager”, find your “network adapters”, then you should find the virtual wifi adapter, right click it and enable it. After that, you start your cmd with admin privilege, then try “netsh wlan start hostednetwork”.

      Delete
  15. i,m use amd...not intel....
    what can i do....???

    ReplyDelete
  16. I want to change the password by doing the follows but my Manage wireless network got no listing at all. Why & how?

    Below is a way to change the password.
    1/ Click "Start", type in "Network and sharing center", and go into it
    2/ On the left panel you'll see "Manage wireless network"
    3/ In the list find your own network, right click it and choose "property"
    4/ In the security tab, you can then change the password

    ReplyDelete
    Replies
    1. It must be due to you haven't chosen "remember this network" when you joined it.

      Delete
  17. Thanks alot.. Miracle.. Its Working.. Thanks alot..

    ReplyDelete
  18. I'm able to connect but there's no internet connection. I'm using a usb modem and there's no sharing tab under properties. help!

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Hi, kindly help with the title/name of the relaxing song that used to play on this blog.

    Thank You.

    ReplyDelete
  21. I have the same properly as Ramandeep Chahal only my IPV6 say no internet connection but IPV4 say internet. set the virtual router and my iphone and tablet connect to it but no internet access. And I turn on the ICS. what else can I do?

    ReplyDelete
  22. virtual router plus could not be started. suported hardware may not have been found . this is the problem which im facing will operating virtual router plus . so can u help[ me

    ReplyDelete
  23. when i copy paste the 2nd command in cmd and press enter it shows:
    "the hosted network couldn't be started
    the group or source is not in the correct state to perform the requested operation"
    please help!!

    ReplyDelete
  24. whoooohooooo with desktop shortcuts it's much better than connectyfy or other not-working shit...thanks man ;)

    ReplyDelete
  25. same problem facing as of "Mostafa Mahdijoo",,kindly help..

    ReplyDelete